Printversie

Wat met het EnergiePrestatieCertificaat (EPC)?

Het EnergiePrestatieCertificaat (EPC) informeert potentiële kopers en huurders van woongebouwen over de energiezuinigheid van de woning en dient opgemaakt te worden door een erkende energiedeskundige type A. Op www.energiesparen.be kan u bijkomende informatie vinden mbt deze wettelijke verplichtingen en kan u tevens een lijst vinden met de erkende energiedeskundigen (gerangschikt volgens postcode). Dit EPC is verplicht vanaf het moment dat een woning te koop of te huur staat, zo niet riskeert de eigenaar of de gevolmachtigde (vastgoedkantoor, notaris,…) een boete (minimum 500 €).

Ook gebouwen met een gemengde functie (residentieel en niet-residentieel) vallen onder deze verplichting. Dit betreft dus gebouwen waarin naast een woning eveneens een kantoor, winkel, praktijk,… gevestigd is. In dit geval moet enkel voor het residentiële gedeelte een EPC opgemaakt worden. Het niet-residentiële gedeelte mag meegenomen worden bij de opmaak van het EPC residentieel op voorwaarde dat het niet-residentiële gedeelte kleiner is dan 800 m³, kleiner is dan het residentiële gedeelte en binnen het beschermd volume valt. Het beschermd volume van een gebouw is het volume van alle kamers en ruimten van het gebouw dat men thermisch wil beschermen tegen warmteverliezen naar de buitenomgeving, naar de grond en naar naburige ruimten die niet tot een bedrijfsgebouw behoren.

Vanaf 1 januari 2012 is het verplicht om het kengetal en het adres van de woning of de unieke code van het certificaat te vermelden in de advertenties waarin de woning te koop of te huur wordt aangeboden, zoals advertenties in folders, tijdschriften, kranten, websites, nieuwbrieven, beurzen, TV of radio. Op dezelfde site www.energiesparen.be kan u hieromtrent gedetailleerde informatie vinden. In 2012 zal volop verder worden gewerkt aan de voorbereiding van de implementatie van het EPC voor niet-residentiële gebouwen. Naar verwachting zal de verplichting om over een EPC te beschikken bij verkoop of verhuur van niet-residentiële gebouwen pas ingaan begin 2014.