Printversie

Federatie over werkbaarheidsmonitor vrije beroepen: "Slechts 52 % vindt werkdruk aanvaardbaar"

Langer werken kan alleen als de job die iemand uitoefent ook effectief werkbaar blijft. Dat geldt des te meer voor ondernemers en vrije beroepers die onder grote druk staan en er steeds nieuwe verantwoordelijkheden bij krijgen. Uit de zopas gepubliceerde werkbaarheidsmonitor voor zelfstandige vrije beroepers (SERV) blijkt intussen dat - slechts - 52 % zijn of haar job voldoende werkbaar vindt. Voor 48 % is de werkdruk te hoog. "Er is dus nog werk aan de winkel", aldus Jan Sap, secretaris-generaal van de Federatie Vrije Beroepen (FVB).

Groepspraktijken, toenemende associatievorming... Je zou op het eerste gezicht denken dat de evolutie naar meer krachtenbundeling binnen het vrije beroep ook voor een lagere werkdruk zorgt. Niet dus, blijkt uit de werkbaarheidsmonitor van de SERV. 36 % heeft last van teveel stress, en 10,4 % heeft een burn-out. 8 % vindt het moeilijk om gemotiveerd te blijven.

"Ik spreek vaak met vrije beroepers en hoor daarbij vaak positieve signalen. Onder meer de toenemende onderlinge samenwerking blijkt voor velen een stap vooruit en een manier om langer aan de slag te blijven. Zo kunnen permanenties worden afgewisseld en ervaringen worden gedeeld", aldus nog Jan Sap, "Helaas worden veel van die effecten teniet gedaan door onder meer de nieuwe uitdagingen die op vrije beroepers afkomen. Denk maar aan de bijkomende administratieve verplichtingen bij vrije beroepers in de zorg, bij de architecten en accountants. Ook de patiënten en cliënten zijn veel mondiger geworden."

Toch ziet Jan Sap geen reden tot al te grote bezorgdheid. "Onze vrije beroepers zijn weerbaar en wendbaar omdat ze ook tijdens hun loopbaan opleidingen blijven volgen. Vanuit de Federatie werken we intussen volop verder aan de optimalisering van de managementsskills in bepaalde beroeperscategorieën. We geven info- en opleidingssessies om onze vrije beroepers beter gewapend de toekomst in te loodsen."

De Federatie roept de regering intussen op om mee te zorgen voor een gelijk speelveld voor alle vrije beroepers, ook die uit het buitenland.