Printversie

Werkgevers en werknemers sluiten nieuw sociaal akkoord binnen PC 336 voor vrije beroepen

Gisteren sloten de sociale partners binnen het paritair comité 336 (voor de vrije beroepen) een nieuw sociaal akkoord voor 2017-2018. Dat moet de sociale vrede garanderen voor de circa 8.350 werkgevers en 32.950 werknemers uit de betrokken sector. Volgens Jan Sap, secretaris-generaal van de Federatie Vrije Beroepen, is het akkoord zeer verdedigbaar. "Als werkgevers engageren we ons tot het invullen van de algemene loonnorm, goed voor een verhoging met 1,1 procent. Maar er komt geen automatische loonindexering. Elke betrokken werkgever kan vrij bepalen op welke manier die wordt ingevuld, afhankelijk van de eigen situatie."

"Die soepelheid om het akkoord op een realistische manier in te vullen is erg belangrijk voor onze werkgevers, voor 99 procent KMO's met minder dan 50 werknemers, waarvan zelfs 83 procent met minder dan 5 werknemers", aldus nog Jan Sap. "Tegelijk zetten we extra in op vorming, met een toename van het aantal opleidingsdagen en een nog sterkere rol voor het sectorale vormingsfonds Liberform. Ook hier wordt rekening gehouden met de draagkracht van de betrokken bedrijven, met een onderscheid tussen werkgevers met minder of meer dan 20 medewerkers."

Tijdskrediet voor bedienden met een functie die niet door collega's kan worden overgenomen is enkel mogelijk mits goedkeuring door de werkgever. 

Meer weten? Contacteer FVB-woordvoerder Filip Horemans M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be