Printversie

Topadvocaat Marieke Wyckaert nieuwe voorzitter Federatie Vrije Beroepen

MariekeWyckaertZonet benoemde de Algemene Vergadering van de Federatie Vrije Beroepen topadvocaat Marieke Wyckaert (1961) tot nieuwe voorzitter. Zij volgt hiermee Johan De Leenheer op na een mandaat van zes jaar. Marieke is vennoot van Eubelius advocaten en doceert vennootschapsrecht aan de KU Leuven. De Federatie kijkt alvast uit naar haar voorzitterschap. “Marieke kent het vrije beroep van binnen en van buiten. Als juriste krijgt ze met alle vrije beroepen en hun reglementering te maken, wat haar tot facilitator en brugfiguur maakt. Ze is ook nauw betrokken bij heel wat wetgeving die rechtstreeks impact zal hebben op de sector. Maar bovenal is ze een overtuigd vrij beroeper”, zegt Jan Sap, secretaris-generaal van de Federatie. De perceptie van het vrije beroep naar de buitenwereld beschouwt Marieke als de grootste uitdaging. “Ik geloof heel sterk in de meerwaarde van vrije beroepers. Maar de buitenwereld is daar niet altijd van overtuigd. Ik wil het vrije beroep opnieuw een modern gezicht geven”. Volgens de kersvers voorzitter moeten vrije beroepen zich ook meer van hun ondernemerschap bewust worden. “De vrije beroeper die alleen maar bezig is met de techniek van zijn vak haalt het niet. Wij zijn ondernemers, we mogen die realiteit niet ontkennen. Wat natuurlijk niet wegneemt dat je in de wetgeving met bepaalde bijzondere kenmerken van vrije beroepen moet rekening houden”.

Marieke Wyckaert is vennoot van Eubelius advocaten sinds 2001. Zij behaalde haar doctoraat aan de KU Leuven in 1994, dat een standaardwerk over het kapitaalbegrip werd. Ze legt zich toe op vennootschaps- en financieel recht, waaronder governance, openbare overnameaanbiedingen, private equity en acquisitiefinanciering. Marieke doceert vennootschapsrecht aan de KU Leuven waar zij als hoogleraar is verbonden aan het Jan Ronse Instituut voor Vennootschaps-en financieel recht, en is sinds 2011 lid van de raad van toezicht van de FSMA. Zij maakt deel uit van de redactieraad van het Tijdschrift voor Rechtspersoon en Vennootschap, schrijft regelmatig bijdragen over het Belgisch vennootschaps- en financieel recht, en is een veelgevraagd spreker over dezelfde onderwerpen. Marieke is ook actief in het Belgisch Centrum voor Vennootschapsrecht, en lid van de raad van bestuur van de VZW “Le Concert Olympique”, een Beethovenorkest o.l.v. Jan Caeyers, en van de VZW PSC St Alexis, een  psychiatrisch ziekenhuis in Elsene. Ze zet daarnaast haar schouders onder WILL, een feitelijke vereniging die vrouwen die willen doorstoten tot vennoot in de advocatuur ondersteunt. Marieke is getrouwd en is moeder van 3 volwassen kinderen.

Liber Amicorum “Bedankt voor het vertrouwen”
Naar aanleiding van het afscheid van Johan De Leenheer als voorzitter brengt de Federatie Vrije Beroepen het Liber Amicorum “Bedankt voor het vertrouwen” uit. 23 auteurs, een selectie van prominente politici, experts, medewerkers en relaties, brengen er hulde met een inhoudelijke bijdrage over hun visie op de toekomst van het vrije beroep. Onder andere Koen Geens (minister van Justitie) en Kris Peeters (minister van Werk en Economie), Ivan Verougstraete (voormalig Hof van Cassatie-voorzitter), prof. Bernard Tilleman (Decaan Rechtsfaculteit KULeuven), Karel Van Eetvelt (gedelegeerd bestuurder UNIZO) en Jan Sap (Secretaris-Generaal van de Federatie Vrije Beroepen) penden hun ideeën neer. Meer info vindt u hier.