Printversie

Wat kan VDAB betekenen voor een vrije beroeper?

ebanner_vrije-beroepen_730x95

 

Wat is VDAB?

VDAB, de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding, is als het ware de regisseur van de Vlaamse arbeidsmarkt.

Hun werking is opgebouwd rond het optimaliseren van de arbeidsmarktwerking en welvaart voor iedereen. Enerzijds helpen ze werkzoekenden bij het ontwikkelen van hun loopbaan en anderzijds helpen ze werkgevers bij het vinden van potentiële kandidaten voor een vacature. Zo proberen ze vraag en aanbod op de arbeidsmarkt zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.

Via VDAB vind je toch enkel laaggeschoolde profielen?

Niet waar, meer dan 40% van de bezoekers van de website (meer dan 80.000 per dag) heeft een bachelor of master diploma op zak.

Maar zijn dit wel de profielen die ik zoek?

In de tabel hieronder kan u het zelf zien. In 2013 werden gemiddeld op het einde van de maand volgende aantallen van werkzoekenden opgetekend: 916 boekhouders, 323 architecten, 951 medische secretaresses, 139 kinesitherapeuten, 553 verpleegkundigen, enz. En dan gaat het zowel om werkzoekenden die een job in vast dienstverband zoeken als om zelfstandigen die hun profiel via VDAB bekend willen maken.

Gelukkig vinden veel van uw collega’s ook hun weg naar de VDAB-website om hun vacature bekend te maken, zo ontving VDAB in 2013 een kleine 20.000 vacatures gerelateerd aan een vrij beroep waarvan gemiddeld 81% werd ingevuld.

VDABgrafiek2

 

Wat kan VDAB voor mij doen?

 1. Mijn VDAB - Gratis en online dienstverlening
  Mijn VDAB is een online tool waarvoor elke werkgever zich kan registreren. Via deze tool kan je vacatures publiceren en beheren, geschikte medewerkers vinden via een zoekopdracht in de ruime databank, uw vacature matchen met kandidaten in de cv-databank, premies aanvragen voor 50-plussers of een werknemer met een handicap, etc. Bovendien zorgt Mijn VDAB voor een onmiddelijke automatische matching van jouw vacature met passende profielen uit de VDAB-databank. Als werkgever kan je deze profielen meteen bekijken.

  Een medewerker van VDAB kan je helpen met het opstellen en publiceren van jouw vacature, neem daarvoor contact op via info@vdab.be of 0800/30.700

  Als ujegratis hulp wenst bij de zoektocht naar een nieuwe medewerker dan kan je dit aangeven bij de invoer van de vacature. Een VDAB-consulent gaat dan op jouw maat op zoek naar geschikte kandidaten. Je wordt binnen de week na invoer van de vacature door de consulent gecontacteerd, waarbij wederzijdse verwachtingen worden  besproken.
 2. Werkplekleren
  VDAB biedt verschillende soorten werkplekleren aan zoals de individuele beroepsopleiding (IBO), opleidingsstages, instapstages en Nedelands op de werkvloer. Wens je meer informatie of heb je een vraag, contacteer dan zeker jouw provinciale contactpersoon hieronder.
 3. Tewerkstellingsmaatregelen
  Op de VDAB-website vind je een overzicht van de belangrijkste Vlaamse tewerkstellingsmaatregelen, voor een vollediger overzicht verwijzen we graag naar de website www.talentontwikkelaar.be hier vind je ook alle federale maatregelen. Als je wil weten welke maatregelen in jouw specifieke situatie van toepassing zijn, neem dan zeker contact op met een account manager van VDAB (de contactpersonen vind je hieronder) hij/zij zal je zeker op weg kunnen helpen.
 4. Databank functieprofielen
  De functieprofielen op de VDAB-website zijn handig om je vacature op te stellen en na te denken over welke comptetenties je belangrijk vindt bij een nieuwe medewerker of collega. De functieprofielendatank bevat maar liefst 550 beroepsfiches, waaronder ook verschillende vrije beroepsprofielen. Op elke fiche staat een beschrijving van het beroep, de arbeidsomstandigheden, de vereiste vorming en ervaring, de basisvereisten voor het beroep en specifieke competenties.

  Denk je eraan iemand nieuw in dienst te nemen of sta je op het punt om een vacature te publiceren? Neem dan zeker nog een kijkje in de databank!
 5. HR-advies - contactpersonen
  In elke provincie is er een account manager die aangesteld is om vrije beroepers-werkgevers te adviseren en helpen met vraagstukken rond werving & selectie, maar ook tewerkstellingsmaatregelen en werkplekleren (IBO is bijvoorbeeld ook toe te passen in de vrije beroepspraktijk).

  Heeft u vragen? Neem dan zeker contact op met de account manager in uw provincie:
  Antwerpen
  - Architecten en andere bouwgerelateerde beroepen: denise.vanderijck@vdab.be
  - Medische of zorgberoepen: evi.vancraen@vdab.be
  - Andere vrije beroepen: jill.heyninck@vdab.be

  Limburg
  - Architecten en andere bouwgerelateerde beroepen: roger.evens@vdab.be
  - Boekhouders en accountants: sonja.wagemakers@vdab.be
  - Medische of zorgberoepen: chris.duchateau@vdab.be
  - Andere vrije beroepen: luc.thijs@vdab.be

  Oost-Vlaanderen
  - Architecten en andere bouwgerelateerde beroepen: isolde.dosfel@vdab.be
  - Andere vrije beroepen: ann.vanoortegem@vdab.be

  Vlaams-Brabant
  - Architecten en andere bouwgerelateerde beroepen & medische of zorgberoepen:
    marleen.vandenbossche@vdab.be
  - Andere vrije beroepen: bert.moonens@vdab.be

  West-Vlaanderen
  -  Architecten en andere bouwgerelateerde beroepen: claudia.lingier@vdab.be
  -  Andere vrije beroepen: magali.corion@vdab.be

 Gratis_e-learnings2

 

 

 

 

Recent getweet
28 mei
RT @UNIZOvzw: Coronapremies worden vrijgesteld van belastingen. Dit was een uitdrukkelijke vraag van UNIZO en is nu definitief verworven. B&