Printversie

Federatie Vrije Beroepen lanceert Een zorgzame start, een begeleidingstraject voor startende medische beroepen

Vorig jaar startten 6908 personen in een medisch vrij beroep zoals artsen, tandartsen of kinesitherapeuten. Dat is ruim een vierde van alle starters in het vrije beroep. “Elk jaar komen een pak zelfstandige zorgverstrekkers bij. Die mensen zijn een krak in hun vakgebied, maar vaak weten ze niet goed hoe ze hun eigen praktijk moeten opstarten, laat staan om die draaiende te houden”, zegt Jan Sap, secretaris-generaal van de Federatie Vrije Beroepen. Daarom lanceert de Federatie Vrije Beroepen met de steun van Vlaams minister-president Kris Peeters, ook bevoegd voor economie, het project “De zorgzame start”. Artsen, tandartsen, kinesitherapeuten, apothekers, psychologen en zelfstandig verpleegkundigen die minimum 1 jaar gestart zijn, kunnen bij de Federatie terecht voor infosessies, publicaties en een individueel opleidings- en begeleidingstraject op maat.

De zelfstandige zorgverstrekkers kunnen in de eerste plaats een beroep doen op coaching door een professionele consultant. Een diepte-interview moet de problematieken blootleggen en dan volgt een coachingtraject van minimum 6 uur en maximum 10 uur. Een feedbackgesprek rondt het traject af.

Opleidingen – begeleidingspakketten – intstrumenten
De Federatie voorziet opleidingssessie over thema’s die voor startende zelfstandige zorgverstrekkers van belang zijn. Dat gaat bijvoorbeeld over financiën of communicatie. Daarnaast ontwikkelt de Federatie een begeleidingspakket dat zorgverstrekkers tegen betaling kunnen gebruiken. Ten slotte ontwikkelt de Federatie een handboek, een e-book, een site boordevol informatie en nieuwsbrieven. Met het project, gedragen door de representatieve beroepsorganisaties van de zelfstandige zorgverstrekkers in Vlaanderen, wil de Federatie een voldoende grote aantrekkingskracht voor zorgverstrekkers in de eerste lijn creëren. Het project kadert in Flanders’ Care en de startersinitiatieven van het Agentschap Ondernemen van de Vlaamse overheid.