Printversie

Faillissementsverzekering voor vrije beroepen

In het kader van de bestrijding van de gevolgen van de economische crisis stelt de federale regering een nieuwe tijdelijke maatregel voor. Door zelfstandigen in moeilijkheden financieel te ondersteunen, wil men faillissementen proberen te voorkomen.

Ook beoefenaars van een vrij beroep komen in aanmerking voor deze maatregel. Vrije beroepen in moeilijkheden die aan alle voorwaarden voldoen, kunnen gedurende maximaal 6 maanden aanspraak maken op een maandelijkse uitkering. Het gaat meer bepaald om zelfstandigen in hoofdberoep die een collectieve schuldenregeling verkregen hebben of die een procedure van gerechtelijke reorganisatie doorlopen.  Daarnaast komen ook zelfstandigen die geconfronteerd worden met een aanzienlijke daling van hun omzet in aanmerking voor de uitkering.

De uitkering bedraagt €920,62 per maand voor zelfstandigen zonder personen ten laste en €1213,44 per maand voor gerechtigden met gezinslast. Voorlopig kunnen aanvragen onder deze tijdelijke maatregel ingediend worden tot en met 31 december 2009. Het is echter mogelijk dat de aanvraagtermijn later verlengd wordt tot 30 juni 2010.

Let op: dit artikel is gebaseerd op een ontwerp van Koninklijk Besluit. Op het moment van de publicatie van deze tekst bestond er nog heel wat onduidelijkheid over de precieze invulling van de voorwaarden.

Met dank aan de Zenito Sociaal Verzekeringsfonds-studiedienst. Meer info, klik hier.