Printversie

AssociŽren stap voor stap - FVIB-stappenplan voor samenwerking vrije beroepen

 coverklein

 

Het vrije beroep is de afgelopen jaren sterk geŽvolueerd. Steeds veeleisender cliŽnteel, schaalvergroting, de toename van vakinhoudelijke vereisten en administratie, en de nood aan een beter evenwicht tussen werk en privť maken het noodzakelijk het vrije beroep anders te gaan invullen. Om hierop te anticiperen, kiest meer dan ťťn op drie vrije beroepers vandaag resoluut voor de voordelen van een samenwerkingsverband.  Zeker voor jongeren is het zelfstandige vrije beroep dankzij samenwerken opnieuw een haalbare kaart. Het uit de grond stampen van een vrije beroepspraktijk is een financieel huzarenstukje. Door in te treden in een bestaande praktijk herleiden ze de kosten en vallen ze terug op een bestaand cliŽnteel. Oudere beroepsbeoefenaars zien in samenwerken de garantie op de continuÔteit en overdracht van hun praktijk.

Een samenwerkingsverband aangaan kan evenwel niet zomaar. Het is een proces dat grondige voorbereiding en informatievergaring vraagt. FVIB probeert vrije beroepers met het Kenniscentrum|samenwerken in associatie: AssociŽren om te innoveren hierbij zo veel mogelijk bij te staan. Met gerichte seminaries, workshops, informatie, een helpdesk en een aangepaste website begeleidt FVIB vrije beroepers in hun associatieproces.

In dat kader pakt FVIB uit met de nieuwe publicatie AssociŽren stap voor stap. Dit stappenplan loodst vrije beroepers op beknopte wijze doorheen de verschillende onderdelen van het associatieproces. Het staat onder meer stil bij de financiŽle aspecten van samenwerken, het zoeken naar een samenwerkingspartner, de managementtaken in de associatie, de mogelijke samenwerkingsvormen en de juridische aspecten. AssociŽren stap voor stap is gratis verkrijgbaar bij FVIB.

Praktisch :

  • gratis te verkrijgen bij FVIB (enkel verzendingskosten)
  • bestellen: via Iris Mommaerts, 02 238 05 04, fvib@unizo.be
  • Klik hier