Printversie

FVIB op Ondernemen 2006 met infosessie 'samenwerkingsvormen voor het vrije beroep'

Ook dit jaar vond de Beurs van de Ondernemers plaats in Tour&Taxis in Brussel. Op 22 en 23 maart kon men er info sprokkelen over het starten, het ontwikkelen, het dynamiseren, het overnemen en overdragen van een bedrijf. Twee dagen gericht op het ondernemerschap, waarbij alle betrokken partijen vertegenwoordigd waren.

Ook zelfstandigen die een vrij beroep uitoefenen, kwamen op deze beurs zeker aan hun trekken. Op donderdag 23 maart van 09.30u. tot 10.30u. hield FVIB er een infosessie over 'samenwerkingsvormen voor het vrije beroep'. 

Samenwerken in associatie of vennootschap is niet eenvoudig, maar steeds meer noodzakelijk. De organisatie, de schaalgrootte en specialisatie die vereist zijn om dienst- en levenskwaliteit voor vrije beroepen te verzoenen, kunnen volgens velen het best gevonden worden in een horizontale structuur, waarin gelijken elkaars partner worden. Dit is echter gemakkelijk gezegd, maar niet gedaan.

FVIB stelt vast dat het beroepsbeoefenaars vaak ontbreekt aan praktisch toepasbare informatie om de door hen gewenste samenwerkingverbanden op een duurzame wijze vorm te geven.  Met dit seminarie wou FVIB de toehoorder in een beknopt tijdsbestek laten kennismaken met de mogelijkheden van de vennootschapsvormen om de samenwerking in het vrije beroep te structuren.  Norbert Van Schuerbeeck,  deskundige terzake bij  KBC, lichtte de kenmerken, vereisten en voor- en nadelen toe op een bevattelijke wijze.

Dit seminarie sloot aan bij het FVIB-initiatief 'kenniscentrum samenwerken in associatie'.  Hiermee wil de Federatie inspelen op een groeiende informatiebehoefte aan organisatorische en praktische kwesties bij het opzetten en uitbouwen van samenwerkingsverbanden tussen beoefenaars van vrije beroepen. Op het seminarie konden de aanwezigen van FVIB-secretaris Katrien Penne meer vernemen over de FVIB-acties om kantoren en praktijken te ondersteunen bij het 'samenwerken in associatie'.

FOTO'S

foto1

FVIB-secretaris Katrien Penne

foto2

KBC-adviseur Norbert Van Schuerbeeck

foto3

Stand van UNIZO & FVIB