Printversie

Boekhouding- en Fiscaliteit

Welke verplichtingen heeft u als vrije beroeper ?

U dient in de eerste plaats een boekhouding te voeren. een vereenvoudigde als eenmanszaak en een volledige voor vennootschappen. Naargelang de aard en de omvang van uw bedrijf voert u één van volgende soorten boekhoudingen:

  • voor eenmanszaken, vennootschappen onder firma en gewone commanditaire vennootschappen, met een omzet van kleiner dan 500.000 EUR volstaat een vereenvoudigde boekhouding.
  • Voor vennootschappen (BVBA, EBVBA, CV, NV) en voor alle andere ondernemingen met een omzet vanaf 500.000 EUR is een volledige (dubbele) boekhouding verplicht.

Voert u een vereenvoudigde boekhouding, dan moet u dagelijks uw financiële dagboeken (kas- en bankboek) invullen en op regelmatige basis een aankoop- en verkoopboek bijhouden. Het inventarisatieboek en de jaarrekening stelt u één keer per jaar op.

Bij een volledige boekhouding komt daarbij nog een rekeningsstelsel en een uitgebreide jaarrekening met balans, resultatenrekening en toelichting.

In beide stelsels bent u verplicht een boekhouding te voeren die aangepast is aan de aard en omvang van uw onderneming. Zij moet voldoende informatie verstrekken over alle verrichtingen in uw bedrijf. Deze informatie krijgt u uit de verantwoordingsstukken die naar de verschillende verrichtingen verwijzen (facturen, rekeninguittreksels, afschrijvingstabellen, enz.)

Daarnaast moet u natuurlijk ook belastingen betalen. Sowieso betaalt u personenbelastingen en als u een vennootschap heeft, komt daar nog eens vennootschapsbelasting bij.

Ten slotte is er nog de BTW. Voor vrije beroepen verschilt de regeling van beroep tot beroep. Algemeen kunnen we echter stellen dat bijna alle medische en juridische beroepen vrijgesteld zijn van BTW. Andere vrije beroepen zijn BTW-plichtig.