Een belangrijke keuze die je moet maken als je start in een vrij beroep, is die tussen een solopraktijk of samenwerking. Afhankelijk van deze keuze moet je dan ook nog beslissen of je kiest voor een rechtsvorm met of zonder rechtspersoonlijkheid.
Solo
Een soloberoepsbeoefenaar heeft als zelfstandige ondernemer een eigen praktijk. Deze solopraktijk kan juridisch gezien de vorm aannemen van een eenpersoonszaak of een eenhoofdige vennootschap (EBVBA).
Een groot voordeel van de eenmanszaak tegenover de vennootschap is de vrijheid van de ondernemer. De eenmanszaak is namelijk minder onderhevig aan wettelijke verplichtingen inzake besluitvorming, winstverdeling, enzovoort. Ook de administratieve verplichtingen zijn merkelijk lichter. Daartegenover staat dat de vennootschap van een gunstiger fiscaal regime geniet en in de meeste gevallen er de beperkte aansprakelijkheid telt. Dit zijn slechts enkele belangrijke verschillen tussen deze twee vormen.
Samenwerken
Maar je kan als starter er dus ook voor opteren te gaan samenwerken. Vandaag de dag is het zeker niet evident een vrije beroepspraktijk uit de grond te stampen. Het beroep stelt hele hoge eisen : lange werkdagen, nieuwe ontwikkelingen in de sector, de nood aan specialisatie en schaalvergroting& Maar ook de hoge opstartkosten, het onzekere inkomen en het moeilijk werven van cliënteel kunnen een starter in een vrij beroep doen terugschrikken. Samenwerken met een collega-vrij beroeper kan echter een oplossing bieden.
Wanneer je ervoor kiest te gaan samenwerken, dan moet je ook uitmaken of je structureel wil gaan samenwerken en/of ondernemerschap wil delen. Wanneer je beide vragen positief beantwoordt, dan kan je samen met een collega vrij beroeper in een vennootschap het beroep uitoefenen. Ook hier moet je dan weer de keuze maken voor een vennootschap met of zonder rechtspersoonlijkheid.
Meer info over samenwerken : www.fvib.be/samenwerken