Printversie

De Artsenkrant voerde samen met het Bvas (Belgische Vereniging van Artsensyndicaten waarvan het Vlaams Artsensyndicaat aangesloten is bij de Federatie Vrije Beroepen) een enquête uit waaraan in het totaal 1468 huisartsen deelnamen. De meeste Belgische huisartsen zijn tegen de uitbreiding van de regeling derde betaler, slechts 12% is voorstander van een veralgemening. Bij een verplichting zou zelfs meer dan de helft bereid zijn tot syndicale actie.

Toch wel opmerkelijk is dat meer dan een vijfde nooit de regeling derde betaler (RDB) toepast. 40% zegt de RDB toe te passen wanneer de omstandigheden het vragen (bv. wanneer er een arme patiënt voor hen zit). Een groot probleem blijkt ook de onaanvaardbare betalingstermijnen. Bijna 60% van de respondenten geeft aan meer dan een maand te moeten wachten op de uitbetaling. Amper 17% van de huisartsen ziet zijn ereloon binnen de maand. Ook hier weer wordt de administratieve overlast als tegenargument aangehaald, net als het probleem van de verzekerbaarheid van de patiënt.

Kortom, het merendeel van de huisartsen (81%) vindt nog altijd dat het zijn keuze moet zijn of ze al dan niet de regeling derde betaler toekennen aan de patiënt.

In Frankrijk wordt de regeling derde betaler in 2017 veralgemeend; met binnen de zeven dagen een uitbetaling voor de huisartsen?

 

Bron: Artsenkrant - editie vrijdag 13 maart 2015 - Nicolas de Pape/V.Ca.

Meer info: www.artsenkrant.com