Printversie

Voorlopig geen tweetalige wachtdienst in Brussel

De Brusselse Huisartsen Kring (BHAK) moest afgelopen vrijdag beslissen over de vraag of de Nederlandstalige huisartsen, samen met hun Franstalige collega’s, één wachtdienst met één wachtnummer voor Brussel zouden opstarten. In september reorganiseerden de Franstalige huisartsen reeds hun wachtdienst met het nieuwe nummer 02-201.22.22 en zij werken nu vanuit een wachtpost vlakbij de Pachecolaan. De Nederlandstalige huisartsen werden uitgenodigd om mee in dit systeem te stappen, maar voor de helft van de leden luidde het antwoord 'neen'.

RIZIV-project

Men speelt al enige tijd met het idee om de Nederlandstalige en Franstalige huisartsenwachtposten te verenigen. Er zou een tweetalige wachtpost komen in de vijfhoek en een tweetalige rijdende wachtdienst vanuit de centrale wachtpost. Het RIZIV voorziet zelfs subsidies voor dit project, indien er maximum 30% tegenstemmen zijn.
Afgelopen vrijdag 28 november, op de bijzondere algemene vergadering van de BHAK, werd een nipte meerderheid (bijna 55%) bekomen vóór de samenwerking tussen de Nederlandstalige en Franstalige huisartsenwachtposten. Het voorstel tot samenwerking haalde het, door de 30% tegenstemmen, dus niet.
Klein detail echter, er zijn 100 Nederlandstalige huisartsen tegenover 1600 Franstalige huisartsen.

Verdeelde meningen

De Nederlandstalige voorstanders geloven zeker in de voordelen van dergelijke samenwerking. Zo zouden ze dan minder wachtdiensten moeten doen daar een aantal Franstalige huisartsen van de kring aan de tweetalige shifts zou deelnemen.

Daarentegen vrezen de Nederlandstalige tegenstanders dan weer dat de werkelijke organisatie onvoldoende zekerheid biedt aan Nederlandstalige patiënten dat zij effectief hulp zullen krijgen van een Nederlandstalige huisarts. Ook komt de tewerkstelling van personeelsleden van de BHAK op de helling te staan bij een eventueel fuseren van de wachtposten. Tot slot zou het bestaande Nederlandstalige telesecretariaat voor Brusselse huisartsenpraktijken wellicht verdwijnen.