Printversie

Een wettelijk kader voor Bijzondere Beroepsbekwaamheden in de kinesitherapie

 

kineDe Kinesitherapie mag zich verheugen met de publicatie in het Belgisch Staatsblad (8 augustus 2014) van het KB van de lijst van bijzondere beroepsbekwaamheden in de kinesitherapie, het MB betreffende de gemeenschappelijke criteria m.b.t. de bijzondere beroepsbekwaamheden in de kinesitherapie en de ministeriële besluiten betreffen zes bijzondere beroepsbekwaamheden in de kinesitherapie: cardiovasculaire kinesitherapie, manuele therapie, neurologische kinesitherapie, pediatrische kinesitherapie, pelvische reëducatie en perinatale kinesitherapie en respiratoire kinesitherapie.

Een omvangrijk werk van lange adem

De ontwerpen van deze besluiten dateren uit 2010. Het zijn hoofdzakelijk eindproducten van de Nationale Raad voor de Kinesitherapie in zijn vorige samenstelling. De voorbereiding van deze dossiers is tegelijk een zeer omvangrijk werk geweest en een werk van lange adem. In al deze jaren heeft Axxon mee een belangrijke rol gespeeld in de vormgeving van deze bijzondere bekwaamheden. Niet alleen in het definiëren van deze bekwaamheden maar ook in het volledige erkenningsproces heeft Axxon steeds vooraanstaande en bepalende rol gespeeld.

In de wereld van de kinesitherapie waren hiermee de voorbije jaren belangrijke verwachtingen gegroeid t.a.v. deze bijzondere beroepsbekwaamheden. In het onderwijs werden hervormingen doorgevoerd of ingeleid, die zekere parallellismen vertonen met de bijzondere beroepsbekwaamheden en tot doel hebben aansluiting te realiseren tussen opleidingscompetenties en het beroepscompetentieprofiel, gekenmerkt door omnipracticusvorming waarop mogelijkheden van bijzondere beroepsbekwaamheden kunnen aansluiten. Het combineren van het beroep als omnipracticus met een bijzondere beroepsbekwaamheid is perfect mogelijk; bij bijzondere beroepstitels daarentegen valt de combinatie met het werken als omnipracticus weg. De Raad heeft er bewust voor geopteerd om in eerste instantie te werken aan bijzondere beroepsbekwaamheden.

Aangezien er zich zowel voor het aantreden van de vorige regering als voor het instellen van de huidige Federale Raad voor de Kinesitherapie een latente periode heeft voorgedaan, heeft de goedkeuring van de ontwerpen verscheidene jaren op zich laten wachten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zich er zich de laatste tijd een zeker pessimisme aan het opbouwen was t.a.v. het uitblijven van de vooropgestelde erkenning van verbijzonderingen in de kinesitherapie. Bij het aantreden van de Raad in haar huidige samenstelling begin 2013, werden zowel de realisatie van de ingediende voorstellen inzake bijzondere beroepsbekwaamheden als de verdere afwerking van de nog resterende dossiers inzake bijzondere beroepsbekwaamheden als belangrijke aandachtspunten vooropgesteld, hierin opgevolgd en ondersteund door de Directeur-generaal. Het spreekt voor zich dat er nog een weg te gaan is voor de vandaag nog niet erkende bekwaamheden en ook daar zal Axxon zich blijven voor inzetten.

Civiel effect voor verbijzonderingen in de kinesitherapie

Het registreren van de erkenningen inzake bijzondere beroepsbekwaamheden biedt eindelijk een civiel effect voor wie zich grondig heeft toegelegd op een bijzondere beroepsbekwaamheid en deze ook daadwerkelijk uitoefent. Ons land treedt hiermee in de voetsporen van toonaangevende voorbeelden in andere landen.