Printversie

Brengt het artsenkadaster rust in Numerus Clausus-land?

Het Vlaams Geneeskundige Studentenoverleg (VGSO) zat onlangs samen met zijn Franstalige tegenhanger (Comité InterUniversitaire des étudiants en Medecine – CIUM) om tot een consensus te komen over de RIZIV-nummers voor Franstalige studenten. Sinds 2008 bestaat de Numerus Clausus in Franstalig België niet meer. Dit betekent dat er tegen 2017 bijna 1500 studenten (in Franstalig België) een RIZIV-nummer nodig hebben om hun beroep uit te oefenen.

Helaas kwam men niet tot een consensus tijdens dit overleg. VGSO vraagt een strenge en meetbare selectieprocedure voor de Franstalige universiteiten.

Bvas noemt de Franstalige geneeskundestudenten die volgend jaar geen Riziv-nummer dreigen te krijgen, het slachtoffer van de numerus clausus. Daarnaast zijn zij ook de gijzelaars van het machtsspel tussen de Franse Gemeenschap en de federale overheid. Immers het feit dat 6.000 huisartsen hun erkenning dreigen te verliezen door een gebrek aan patiënten.

Het artsenkadaster waar eindelijk werk van gemaakt wordt, zal volgens meester Henri Anrys (jurist en algemeen secretaris van de Syndicale Kamer Waals-Brabant, Henegouwen en Namen) niet de oplossing brengen voor dit probleem. Want het kadaster is een instrument om de geografische spreiding en de verdeling per discipline te bepalen en zou eerst naar de behoeften moeten kijken.