Ook de ‘C’ die ging verdwijnen, ging toch gepaard met de nodige discussies.
Maar we kwamen eruit.
Het ging niet alleen over een nieuwe naam of een nieuw logo, maar vooral ook om een nieuwe filosofie. En de indruk was toch dat die herijking gelukt was, want nadien hadden we een enorme boost aan leden.
In diezelfde periode werd ook de band met CD&V doorgeknipt.
Door het schrappen van de ‘C’, kwam dat vrij snel ook op tafel. Toen CD&V niet in de regering zat had ik toch de indruk dat ook politieke families de wens hadden om ons als organisatie te decimeren. Daar heb ik altijd hard tegen gestreden.
Het doorknippen van de band met CD&V was dus ook een deel van het overleven binnen de politieke context, en kon er trouwens ook voor zorgen dat beroepsorganisaties, die bij UNIZO of de Federatie Vrije Beroepen wilden aansluiten, ook zelf geen politieke keuze moesten maken.
Maar dat was een heel delicate oefening, die ook niet door iedereen in dank werd afgenomen. CD&V begreep dat afstand nemen wel, maar smaakte die natuurlijk eerst niet.
Onder jouw hoede nam ook de Federatie een belangrijke sprong vooruit en werd echt op vrije beroepers ingezet. Waarom?
Met mijn positieve ervaring in de advocatuur, en mijn persoonlijke contacten met tal van vrije beroepers, was ik ervan overtuigd dat de Federatie nog een belangrijke hinkstapsprong kon maken. De Federatie bestond al langer, en heeft peetvaders zoals Guido Verhaeghen, Tony Van Parys en Luc Wylleman, maar we konden daar naar mijn mening nog een pak meer mee realiseren.
Ik vond, en vind, dat de vrije beroepen een heel specifieke groep in onze samenleving is. Ze vormen een unieke groep, met hun onafhankelijkheid en deskundigheid er bovenop.
En met onze werking was ik ervan overtuigd dat we ook voor hen het verschil konden maken.
We hebben toen alles ingezet wat kon, en samen met Katrien Penne, die toen ook schitterend werk heeft geleverd, heb ik veel inspanningen gedaan om de beroepsorganisaties van vrije beroepers in onze Federatie te bundelen. En met succes.
Is een afzonderlijke Federatie nog van deze tijd?
Ik ben ervan overtuigd van wel. Vrije beroepers hebben toch bijzonder typische kenmerken die hen onderscheidt van andere ondernemers wat hen bundelen al verantwoordt, maar het is zeker wel een grote meerwaarde om binnen het grotere geheel te kunnen werken van de grote moeder UNIZO. Dat maakt de Federatie ook zelf sterker.
Bovendien kan de Federatie er ook voor zorgen dat de vrije beroepers maatschappelijk de plaats blijven krijgen die ze verdienen. Want die wordt steeds minder vanzelfsprekend. Denk maar aan alle razendsnelle evoluties die we al zien rond digitalisering en AI.
Maar vergis je niet. Ook al zullen daardoor bepaalde taken misschien verdwijnen, toch kunnen vrije beroepers, met hun onafhankelijkheid en deskundigheid, dergelijke context net nog aan belang winnen en volgens mij zelfs nog een revival kennen. Ze hebben nog een toekomst, en daar kan de Federatie een belangrijke rol blijven in spelen.