"Het centraal thema dit jaar is mentaal welzijn. Dat is niet toevallig", zegt secretaris-generaal Anton Smagghe. “Vrije beroepers ervaren veel mentale druk, daarom is het goed om stil te staan bij hun mentaal welzijn. Het is een typisch beroep waarin vaak alleen wordt gewerkt, soms zelfs wat geïsoleerd. Hun relatie met de patiënten of cliënten is veelal zeer persoonlijk en vindt plaats op belangrijke en vaak ingrijpende momenten in hun leven. Vrije beroepers hebben dan ook hun eigen mentale veerkracht nodig om hun werk, de maatschappelijke waarde die ze creëren, te kunnen leveren.”
Rond mentaal welzijn bestaan er ook bij de vrije beroepers nog te veel taboes en drempels. Ondernemers die gewoon zijn om te zorgen voor hun cliënten en patiënten vergeten vaak te zorgen voor zichzelf. “Door dit thema centraal te zetten, willen we er aandacht voor vragen bij de vrije beroepers zelf, maar ook bij de beroepsorganisaties en het beleid. Vrije beroepers hebben een eigen verantwoordelijkheid over hun mentaal welzijn, ze kunnen hierin elkaar ondersteunen, maar ook externe hulp van professionals en een beter beleidskader kan hen hierin helpen”, aldus Anton Smagghe.
Welzijnsbarometer
Uit een onderzoek dat hr-dienstengroep Liantis vorig jaar voerde, blijkt dat maar liefst 65 procent van de ondernemers zich dagelijks zorgen maakt over de toekomst van hun bedrijf. Liantis, UNIZO, Dyzo en de Federatie Vrije Beroepen trokken aan de alarmbel en werkten samen het project ‘Samen Sterker Ondernemen’ uit dat de steun van federaal minister David Clarinval krijgt. Het doel is zelfstandige ondernemers sensibiliseren, informeren en adviseren over mentale risico’s. Zo is er intussen een welzijnsbaromer waarmee zelfstandigen op een laagdrempelige manier kunnen peilen naar hun mentale gezondheid en gericht advies krijgen.
Maak psychosociale hulp volledig aftrekbaar als beroepskost
Een belangrijke stap naar het ondersteunen van de mentale veerkracht van vrije beroepers is het erkennen van psychosociale hulp als een volledig aftrekbare beroepskost. De Federatie Vrije Beroepen benadrukt het belang van deze erkenning, omdat het vrije beroepers in staat stelt om professionele hulp te zoeken.
Anton Smagghe: “Door psychosociale hulp op te nemen in de beroepskosten kunnen vrije beroepers proactief werken aan hun mentale welzijn en tijdig hulp zoeken wanneer dat nodig is. Dit draagt bij aan het voorkomen van stress en burn-out en bevordert de veerkracht.”
Een andere maatregel die de federatie Vrije Beroepen samen met UNIZO op tafel legt is een gezondheidsbudget voor de ondernemers. “Dit budget wordt door de sociale zekerheid aan de zelfstandige ter beschikking gesteld, waarmee men tijdens de loopbaan investeringen kan doen in preventie en welzijn”, verduidelijkt Anton Smagghe. “Zo kan men gespecialiseerde hulp inroepen en worden problemen die aan de basis van langdurige uitval kunnen liggen, zoals werkdruk of emotionele belasting, tijdig en op gepaste wijze aangepakt. Zo’n gezondheidsbudget is in de eerste plaats een investering, maar zal zich terugverdienen in meer gezonde vrije beroepers en minder uitgaven inzake arbeidsongeschiktheid.”
UNIZO en de Federatie Vrije Beroepen vragen een startbudget van 1.000 euro, dat in de loop van de carrière kan aangevuld worden.
De Federatie Vrije Beroepen, aangesloten bij UNIZO, is de representatieve interprofessionele organisatie voor het vrije beroep. 65000 individuele leden en 24 representatieve beroepsorganisaties bundelen er de krachten.
Meer weten?
Contacteer Anton Smagghe - Secretaris-generaal Federatie Vrije Beroepen
M: 0494 49 47 66 | Anton.Smagghe@unizo.be