"De advocaat moet zichzelf beter leren verkopen"

De balie Gent, de Federatie Vrije Beroepen en UNIZO slaan dit jaar de handen in elkaar om zowel advocaten sterkere ondernemers te maken, als ondernemers dichter bij de advocatuur te brengen.

De zon scheen onverstoorbaar toen we in het imposante gerechtsgebouw aan de Opgeëistenlaan in Gent bij Frank Van Vlaenderen, huidig stafhouder van de balie van Gent, op de koffie gingen. Maar in de burelen van de baliekopman doemen er toch ook wat donkere wolken op. De stafhouder maakt zich merkbaar zorgen en wil met gepaste gedrevenheid zijn beroepsgroep stimuleren tot actie. Het werd een geanimeerde gesprek met Danny Van Assche, dat nooit stilviel. 

Stafhouder, je maakt je duidelijk zorgen over jouw beroepsgroep. In het meest recente balietijdschrift Strop & Toga schreef je: “het vertrouwen van het publiek in ons kalft af. (…) We zuchten en berusten met het idee dat het publiek ons niet begrijpt.” Je vindt dat de advocatuur daarop al jaren te passief toekijkt. 
Zijn advocaten dan vooral goed in het verdedigen van anderen?

Frank: “Absoluut, dat is een groot probleem van onze beroepsgroep. Ze komt niet genoeg op voor zichzelf. Advocaten moeten beseffen dat ze ook ondernemers zijn en dat de advocatuur haar maatschappelijke rol pas ten volle kan vervullen als ze ook leefbaar is. Dan pas is ze sterk genoeg om onafhankelijk te zijn. Het belang van de economische factor daarbij wordt al te vaak onderbelicht. En er is geen moment meer te verliezen, want samen met het vertrouwen kalft ook de leefbaarheid af.” 

Advocaten weten ondertussen toch zelf ook wel dat ze ondernemers zijn? Nieuw is dat toch niet meer. Zijn ze dat met dichtgeknepen neus misschien?

Frank: “Hmm. Zo zou ik het niet stellen. De advocatuur heeft natuurlijk al heel lang een belangrijke maatschappelijke rol, maar ik heb soms de indruk dat de beroepsgroep denkt dat die rol zonder meer verworven is. En dat is niet zo.”

Danny: “De vraag doet me even op mijn stoel wiegen. Ondernemers met dichtgeknepen neus? Ah neen hé, dat zou helemaal onterecht zijn! Het zijn net bijzondere ondernemers. Marieke Wyckaert (voorzitter van de Federatie Vrije Beroepen tot 2022, nvdr) sprak altijd van ondernemers met een gouden randje. Dat beschrijft het mooi. Advocaten zijn wat mij betreft dus niet iets minder ondernemer,  maar ondernemer met daar bovenop nog net iets méér. Dan gaat het bijvoorbeeld over deontologie of de maatschappelijke roeping die ook bij het beroep hoort.”

Ons justitie-apparaat versterken, is voor UNIZO belangrijk. Daarop toekijken doen we graag met de advocatuur als partner.

Danny Van Assche

UNIZO had het afgelopen jaar tal van rondetafelgesprekken met advocaten in de verschillende provincies. Welke noden kwamen op de radar, Danny?

Danny: “Daarbij kwam toch vooral de nood aan ondersteuning in het ondernemerschap bovendrijven. Voor mij was het wel nieuw om te horen dat er in de advocatuur nog steeds zoveel solisten en kleinere kantoren actief zijn. Net zoals bij veel andere zelfstandige ondernemers zijn die ondernemers dan zowel eigenaar als CEO, COO, CFO, HR-directeur, en ga zo maar door. Il faut le faire. Ik begrijp dan wel dat advocaten meer ondersteuning of ontzorging zoeken. UNIZO staat alvast klaar om hen daarbij te helpen en betere ondernemers te maken.”

De solist is dus verre van dood. Vinden jullie het grote aantal aan solisten een goede of slechte zaak voor het ondernemerschap in de advocatuur?

Frank: “Ik wil alvast liever dat solisten sterker worden dan dat ze in grotere structurele samenwerkingsvormen zouden opgaan. Trouwens, het grote aantal solisten zorgt er ook voor dat advocaten beter geografisch verspreid zitten en zij dus het recht op een of andere manier dichter bij burgers en ondernemers brengen. 
Advocaten verzamelen zich wat mij betreft trouwens ook beter rond een dossier dan in een gebouw of hetzelfde bedrijf. Een goed evenwicht tussen concurrentieel én coöperatief denken is voor mij de route van de toekomst.”

Danny: “Solisten kunnen ook een belangrijke katalysator zijn om de advocatuur een ander gezicht te geven. 
Teveel mensen, ook ondernemers, denken nog steeds dat je pas bij een advocaat komt als je een probleem hebt. En die advocaat zal je dan wel verdedigen.  Maar dat hoeft natuurlijk niet zo te lopen. De solist kan een rol opnemen zoals een huisarts. Als ondernemer leg je best snel je oor te luister bij een juridisch probleem. En die advocaat kan dan als aanspreekpunt de juiste richting aanwijzen. Solisten zijn daar ongetwijfeld sterk in én maken ook vaak onderdeel uit van het lokale economisch weefsel. In die zin werkt het trouwens ook in twee richtingen. We zien dat in onze lokale afdelingen vaak advocaten actief zijn, en dat moedig ik ook aan, want dan weten andere ondernemers jou meteen ook makkelijker te vinden.

Frank: “We tonen als beroepsgroep veel te weinig welke positieve economische impact we voor ondernemers hebben, onder meer via preventieve werking. We moeten dat veel meer benadrukken. Vergelijk het met een slager. Als die slager in zijn achterhuis vleeswaren maakt, maar ze nadien niet in zijn toonbank legt, is de kans klein dat hij ze zal verkopen. Hetzelfde gaat op voor de advocaat.”

We tonen als beroepsgroep veel te weinig welke positieve impact we hebben voor ondernemers

Frank Van Vlaenderen

Een positieve economische impact hangt waarschijnlijk ook samen met een goed functionerend gerechtelijk apparaat, dus laat ons even op justitie inzoomen. Ik trap een open deur in, Danny, maar een goede werking van justitie is cruciaal voor ondernemers?

Danny: “Wees maar zeker! Voor UNIZO is het maar wat belangrijk om mee te kijken naar hoe we het justitieel apparaat kunnen versterken. En dat doen we graag met de advocatuur als partner. Een snelle en efficiënte rechtspleging is voor onze ondernemers absoluut noodzakelijk. Ze moeten hun rechten kunnen afdwingen als dat nodig blijkt. En liefst ook snel genoeg. Dan is het ook onze rol om mee te kijken naar de middelen en aandacht dat justitie in bijvoorbeeld regeerakkoorden krijgt. 

Frank: “Justitie wordt ondergewaardeerd. Zo eenvoudig is het. Het geld wordt niet vrijgemaakt dat nodig is en het ontbreekt de magistratuur aan de mogelijkheid om zich ten volle te ontwikkelen. Dat is een politieke verantwoordelijkheid. Je kan niet van een systeem verwachten dat het iets voor ondernemers presteert als je het niet de middelen toedicht die nodig zijn om dat te doen. Het systeem kraakt en we mogen daar als advocatuur niet zomaar op toekijken.” 

Danny: “Luistert het parlement genoeg naar de advocatuur als jullie op die nagel kloppen, Frank? Ik nodig jullie uit om de megafoon van UNIZO daarvoor ook meer in te zetten als dat nodig blijkt. Nu, wij kijken vandaag ook wel al nauwgezet toe op hoe justitie evolueert, want opnieuw: een goede justitie is voor alle ondernemers belangrijk.
Trouwens, we hadden het er daarnet bij de solisten ook al over. De eerste stap is toch vooral om geschillen te voorkomen, of rechtbanken te vermijden. Daar ligt toch een belangrijke rol voor de advocaat in het preventieve luik weggelegd? 

Frank: “Klopt. Elke ondernemer zou een vertrouwensadvocaat moeten hebben. Daarom willen we met onze balie meer inzetten op eerstelijnshulp. We gaan daar nog initiatieven voor nemen.”
 

Lees het volledige interview in het UNIZO-magazine hieronder 👇