Associëren is bijna noodzakelijk
Econopolis stelde vandaag op onze derde Dag van het vrije beroep hun studie "macro-economische impact van samenwerken in het vrije beroep" voor.
Vrije beroepen die associëren hebben een grotere winstmarge en worden een belangrijkere economische actor. Dit concludeert de Federatie voor Vrije en Intellectuele Beroepen (FVIB) uit een enquête bij zo’n 800 vrije beroepen en een macro-economisch onderzoek in samenwerking met Econopolis. Vandaag werkt net geen één op twee vrije beroepers in één of andere vorm samen. In 2022 is dat zes op tien. “Associëren in het vrije beroep is bijna noodzakelijk”, zegt Jan Sap, secretaris-generaal van FVIB. “Samenwerken verlaagt de werkdruk, verbetert de werk-privébalans, creëert specialisatiemogelijkheden en biedt kansen op schaalvoordelen.” Maar ook voor de Belgische economie bieden associaties voordelen, zo blijkt uit een macro-economische studie van Econopolis in opdracht van FVIB. “Associëren combineert een hogere winstmarge met een hogere economische toegevoegde waarde.” FVIB stelt de resultaten vanavond voor op haar jaarlijkse Dag van het Vrije Beroep in De Warande in Brussel.
FVIB ondervroeg zo’n 800 beroepsbeoefenaars online naar hun huidige en toekomstige praktijkvorm. Vandaag werkt 53% solo, al dan niet met werknemers. Eén derde, of 30,3%, werkt in een verticale samenwerking. Dit betekent dat één of meer vrije beroepers collega’s als zelfstandig medewerker aantrekken. 3,8% werkt in een kostendelende associatie, een vorm van praktijkvoering waarbij vrije beroepen de kosten delen, maar de erelonen zelf innen. Eén op tien, ofwel 11,7% werkt in een integrale samenwerking, een associatie waarbij vrije beroepen zowel kosten als inkomsten gaan delen.
De enquête peilde daarnaast hoe de respondenten zichzelf zien werken over respectievelijk drie en tien jaar. In 2015 werkt 45,8% als soloberoepsbeoefenaar, in 2022 is dat nog 40,7%. De verticale samenwerkingsverbanden blijven nagenoeg stabiel: 30,2% in 2015, 29,5% in 2022. De kostendelende en integrale samenwerking nemen een vlucht vooruit. In 2015 deelt 5,9% van de vrije beroepen de kosten, in 2022 is dat al 8,1%. 18% ziet zichzelf in 2015 in een integrale samenwerking. Eén op vijf, ofwel 21,7%, denkt in 2022 zowel kosten als inkomsten met een collega te delen.