Printversie

Vrije beroepen steeds vaker slachtoffer van overvallen

  • FVIB vraagt meer politietoezicht en buurtinformatienetwerken
  • Vrije beroepen moeten aandacht hebben voor beveiliging en elektronisch betalen

Vorig jaar steeg het aantal opzettelijke slagen en verwondingen op vrije beroepen als apotheken, dierenartsen en huisartsen met 9 procent. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie. Voor dit jaar verwacht de politie opnieuw een toename. ‘De cijfers verbazen ons niet’, zeg Jan Sap, secretaris-generaal van de Federatie voor Vrije en Intellectuele Beroepen (FVIB). ‘Deze beroepen zijn een aantrekkelijk doelwit, vooral omwille van hun continue voorraad geneesmiddelen met een grote straatwaarde.’ FVIB roept de de overheid op om maatregelen te nemen. Meer politietoezicht kan het aantal overvallen beperken. De Federatie adviseert intussen haar leden om patiënten elektronisch te laten betalen en zichzelf beter te beveiligen. 

In 2008 tekende de federale politie 983 gevallen van opzettelijke slagen en verwondingen op mensen met een vrij beroep, zoals huisartsen, dierenartsen en apothekers. In 2009 liep dat cijfer op tot 1.070 (+9%). In de eerste drie maanden alleen al noteerde de federale politie 287 gevallen van geweld op mensen met een vrij beroep.

FVIB ziet de hoeveelheid geneesmiddelen als verklaring waarom overvallers het steeds vaker op die vrije beroepen gemunt hebben. Bovendien zijn de praktijken, anders dan sectoren als banken of juweliers, niet altijd even goed beveiligd. De Federatie roept haar leden op om meer aandacht te hebben voor beveiliging, zoals bewakingscamera’s of alarmsystemen. Elektronisch betalen kan helpen om minder cash in huis te hebben.  FVIB  vraagt om vrije beroepspraktijken mee te nemen bij politietoezichten.  Ook buurtinformatienetwerken (BIN) kunnen een het risico op overvallen verkleinen. Ten slotte verwijst FVIB naar het voorstel van associatiepartner UNIZO over proefprojecten voor samenwerking tussen overheid, politiediensten en ondernemers. Ook vrije beroepen moeten hier een rol krijgen. Tips en checklist inzake beveiliging staan op de website www.unizo.be/beveiligen.