Printversie

Federatie Vrije Beroepen sluit eerste cao voor 20.000 werknemers in het vrije beroep af

“Een historisch momentum voor het vrije beroep”. Zo noemt Jan Sap, secretaris-generaal van de Federatie voor Vrije en Intellectuele Beroepen (FVIB) de allereerste cao van het Paritair Comité voor de vrije beroepen (PC 336). Het PC 336, actief sinds 2009, regelt de loon- en arbeidsvoorwaarden voor de zowat 20.000 werknemers van vrije beroepen. Het gaat over onder meer werknemers bij gerechtsdeurwaarders, bedrijfsrevisoren, accountants, boekhouders, landmeters-experten, advocaten en architecten. Vandaag kwamen FVIB en de andere sociale partners na lang onderhandelen voor de eerste keer tot een akkoord. “In elk goed huwelijk moet je geven en nemen. Dat hebben we hier ook gedaan,” zegt Jan Sap. “Maar flexibiliteit voor de werkgever was voor ons een absolute prioriteit. Deze eis kunnen we nu verzilveren met de recuperatie van overuren op jaarbasis in plaats van per kwartaal.” Het resultaat van de onderhandelingen is volgens FVIB een mooi compromis tussen vakbonden en werkgevers.

Recuperatie overuren op jaarbasis - loonsverhoging – bijkomend minimumloon
Tijdens de vele onderhandelingen hamerde FVIB vooral op meer flexibiliteit voor de werkgever. FVIB maakt deze eis nu waar. De cao laat toe dat werknemers hun overuren op jaarbasis recupereren in plaats van per kwartaal. Zo krijgt de werkgever meer mogelijkheden om de arbeidsorganisatie aan te passen aan langere periodes van pieken en dalen.

De cao voorziet geen loonsverhogingen of bijkomende voordelen voor ondernemingen die een loonindexeringsysteem volgen. Werknemers in ondernemingen zonder indexering, krijgen op 1 december 1% meer loon, met een maximum van 25 euro op maandbasis. Belangrijk is dat werkgevers loonsverhogingen of voordelen (zoals maaltijdcheques of ecocheques) die ze in de periode 2009-2010 toekenden, ook mogen laten meetellen. Voor werknemers van 22 jaar die meer dan 24 maanden bij dezelfde onderneming in dienst zijn, komt er een bijkomend minimumloon.

Sociale Commissie
Voor de onderhandelingen lieten de FVIB-afgevaardigden in het Paritair Comité zich adviseren door de Sociale Commissie van FVIB. Deze is samengesteld uit vertegenwoordigers van de betrokken beroepsorganisaties en experten. Ook toekomstige vergaderingen van het Paritair Comité zal de Sociale Commissie mee voorbereiden.

Speciale webpagina
Om de betrokken werkgevers maximaal te informeren over deze nieuwe cao, maakte FVIB een speciale pagina op haar website aan. Vrije beroepen vinden er informatie over de cao, een lijst met veelgestelde vragen en alle officiële teksten van de cao. Via het servicecenter krijgen ze eerstelijnsadvies. www.fvib.be

Klik hier voor meer informatie over de cao met onder meer FAQ's en de documenten.

Meer info: Sanderijn Vanleenhove, woordvoerder, 0479 44 50 78, sanderijn.vanleenhove@unizo.be