Printversie

Uit De Vrije Beroeper (09/2020): voorwoord

Een terugblik op 1 jaar bij FVB

In mijn eerste interview met De Vrije Beroeper, een jaar geleden, benadrukte ik hoe belangrijk het is om het vuur en niet de as door te geven. Na 1 jaar bij de Federatie Vrije Beroepen zie ik veel vrije beroepen waar vuur is. Veel vuur. Een betrokkenheid bij de maatschappelijke rol en verantwoordelijkheid die vrije beroepers hebben en een passie voor een correct juridisch en maatschappelijk kader waarin dit moet gebeuren.

In deze vrije beroeper hebben we onder meer aandacht voor hoe en waarom we dit vuur ook blijven doorgeven en aanwakkeren bij de nieuwe, jongere generatie vrije beroepers. Dit doorgeven en hen mede-eigenaar maken van het belang van het vrije beroep is cruciaal om ook op lange termijn ons gezamenlijk belang te blijven verdedigen. Een boekhouder, landmeter, kinesitherapeut, om het even welke vrije beroeper mag nooit een commerciële verkoper van diensten worden.

Laat dit de overtuiging zijn van alle generaties. En zeker ook van de nieuwste. De huidige coronacrisis heeft veel op scherp gezet. Het heeft enorm veel van ons afgenomen, maar bood ook kansen. Kansen tot vernieuwing, heruitvinden van samenwerkingen, processen en tradities. Bij veel vrije beroepen werden teleconsultaties een centraal deel van de dienstverlening. Administratieve procedures werden gedigitaliseerd. De overheid gaf terecht meer ruimte of eindelijk de ruimte voor vernieuwing die al jaren gevraagd werd. Laten we ook hier het vuur en de kracht van wat is ontstaan tijdens deze zware crisis doorgeven. Laten we wat goed was voor cliënten, patiënten en vrije beroepers behouden.

In dit toekomstgericht denken en werken zijn de beroepsorganisaties en de Federatie Vrije Beroepen een trouwe partner. Samen zullen we hierin een hefboom zijn. De maatschappelijke waarde en de verantwoordelijkheid die vrije beroepers hebben, gaan hand in hand met deze evoluties. Verandering is de enige constante.

 

Anton Smagghe

Secretaris-Generaal

Edito_Anton_Foto

Recent getweet
26 november
@AntonSmagghe , onze secretaris-generaal, sloot het panelgesprek op het inspiratiecafé af met: "Het misverstand rond vrije beroepers is dat kennis en deontologie de kern zijn, maar de maatschappelijke meerwaarde is minstens even belangrijk." @UNIZO_OVL #inspire #vrijeberoepen https://t.co/VmvoLG5IBn