Printversie

Oudere mensen langer actief houden om mentaal fit te blijven!

Op donderdag 12 februari houden de psychologen hun “Dag van de psycholoog” Thema voor dit jaar is de rol van de psycholoog binnen een vergrijzende samenleving. En blijkbaar kan de psychologie ons nog heel wat bijbrengen over hoe we “succesvol ouder kunnen worden”. Veel te lang hebben we gekeken naar ouder worden als iets wat gepaard gaat met ziekte en beperking, legt Koen Lowet, gedelegeerd bestuurder van de Belgische Federatie van Psychologen uit: “vandaag kijken we veel meer naar het potentieel van ouderen en hoe we zo goed mogelijk ouder kunnen worden. Lang genoeg actief blijven en dus niet te vlug de arbeidsmarkt verlaten blijken belangrijke aspecten te zijn van gezond ouder worden”.

Onze samenleving vergrijst, we worden met zijn allen ouder. De levensverwachting van een gemiddelde man in België is 78, voor een vrouw 83 jaar. Heel vaak lezen we doemscenario’s over hoe deze trend onze sociale zekerheid zal doen exploderen omwille van toenemende kosten van chronische ziekten, rusthuizen, ed. Vanuit de wetenschap van de psychologie komen er echter andere signalen. Daar is men nu al een tijdje bezig met het proces van ouderdom te bekijken als een periode van mogelijkheden en te bekijken op welke manier we zo succesvol mogelijk ouder kunnen worden.

“Om succesvol ouder te worden moet je rekening houden met een aantal aspecten,” legt Lowet uit: “je moet je kunnen aanpassen aan het verlies van een aantal (cognitieve) mogelijkheden zoals geheugen of overzicht bewaren. Hiervoor is het interessant om te kijken naar hoe neuropsychologisch onderzoek heeft aangetoond dat een gezonde en actieve levensstijl gedurende de levensloop de beste preventies is voor o.a. geheugenproblemen tijdens het ouder worden.”

Niet alleen een actieve levensstijl, maar ook langer aan het werk blijven helpt om je cognitieve mogelijkheden op peil te houden als je ouder wordt. “Wel, psychologisch onderzoek (Adam et al., 2013)  toonde aan dat 60 – jarigen, die aan het werk bleven gemiddeld 1,3 jaar langer gebruik konden maken van beter cognitief functioneren in vergelijking met 60 – jarigen die al een aantal jaren gestopt waren met werken.,” verklaar Lowet. “Bovendien bleek die actieve groep een veel minder groot risico te lopen op dementie.”

De Dag van de Psycholoog brengt de wetenschap van de psychologie in verbinding met de samenleving. Nieuwe inzichten uit het onderzoek worden in verbinding gebracht met belangrijke thema’s van de maatschappij om zo de relevantie van kennis uit de wetenschappelijke psychologie aan te tonen.