Printversie

FVIB en VAS "Verplichte inschrijving patiŽnten stap te ver"

“Patiënten willen verzorgd worden door hun eigen vrij gekozen huisarts met wie zij een vertrouwensrelatie uitbouwen. Het globaal medisch dossier (GMD) is hierin een belangrijk element. De inschrijving verplichten, is een brug te ver.”  De UNIZO-Federatie voor Vrije Beroepen (FVIB) en het bij haar aangesloten Vlaams Artsensyndicaat (VAS) reageren hiermee op de uitspraak van de faculteit huisartsengeneeskunde en eerstelijnsgezondheidszorg van de universiteit Gent. Die pleitte onlangs voor een verplichte inschrijving bij een huisartsenpraktijk. 

Sinds 2002 kan elke patiënt, wanneer hij dat wil, een globaal medisch dossier (GMD) bij zijn vaste huisarts openen. In dat dossier houdt de huisarts alle gegevens bij over de gezondheidstoestand van de patiënt en kan deze makkelijk uitwisselen. Zowel de patiënt als de huisarts hebben daar alle baat bij. De huisarts kan zijn dienstverlening nog beter op de patiënt afstemmen. De patiënt vermijdt dan weer overbodige onderzoeken en geniet van een hogere terugbetaling van het remgeld.

Volgens FVIB en het VAS is zo’n GMD een zeer waardevol instrument. Beide organisaties pleiten ervoor patiënten voor dit systeem warm te maken. Patiënten verplichten om zich in te schrijven bij een huisarts vinden FVIB en het VAS dan weer geen goed idee. De organisaties willen wel maatregelen ondersteunen die de aantrekkelijkheid van het beroep huisarts kunnen verhogen of die professionele samenwerking mogelijk maken.  Dat waren nog twee andere verzuchtingen van de door de faculteit ondervraagde huisartsen.