Printversie

Vrije beroepen kampioen in het scheppen van banen

 

jobsDe vrije beroepen zijn een echte banenmachine. In de afgelopen tien jaar zijn er maar liefst 72.798 banen bijgekomen. Dat blijkt uit cijfers van de RSZ. De Federatie Vrije Beroepen heeft de evolutie per sector in kaart gebracht. Met 7.200 banen per jaar scheppen de vrije beroepen jaarlijks twee keer zo veel banen als er bij Ford Genk verloren gingen. Van de vrije beroepen zijn de medische de grootste werkgever. De groei aan banen doet zich vooral in Vlaanderen voor.

 

Eigenheid vrij beroep ook voornaamste reden forse banengroei

Het vrij beroep is minder onderhevig aan de grillen van de conjunctuur. Faillissementen zijn zeldzaam en het is en blijft nu eenmaal des mensen om te trouwen, te scheiden, kinderen te krijgen en een eigen huis te bouwen of te kopen. Ook ziek worden overkomt elk van ons. Er zal dus altijd werk zijn voor de vrije beroepen en ze zullen op hun beurt steeds meer medewerkers nodig hebben om al het werk te blijven aankunnen. De steeds complexere wetgeving én samenleving zijn daar ook niet vreemd aan.

Ook de toename van het aantal associaties speelt een rol. Er zijn steeds meer gezamenlijke praktijken en ze worden ook steeds groter. Hierdoor is er een behoefte aan ondersteuning door medewerkers, zowel administratief als inhoudelijk.

Tenslotte voelen de vrije beroepers zich ook steeds meer ondernemer. "Er zijn nog heel wat vrije beroepers die hun beroep alleen uitoefenen, maar meer en meer vrije beroepers zien hun praktijk als een echte onderneming, waarin taken worden uitbesteed aan medewerkers." aldus Jan Sap, secretaris-generaal van de Federatie Vrije Beroepen. "Dit heeft onder meer tot gevolg dat een goed personeelsbeleid steeds belangrijker wordt voor vrije beroepers. Met het (gratis) boek "Medewerkers in het vrije beroep" van FVB-projectmedewerkster Charlotte Pollet spelen we hier ook op in".

72.798 nieuwe banen, medische beroepen grootste werkgever

 jobs2

 

Groei aan banen vooral in Vlaanderen

jobs3