Printversie

Maggie De Block publiceert KB Mondhygiënisten

Een nieuw tandheelkundig beroep: de mondhygiënist(e)

Onder de bevoegdheden van de toekomstige mondhygiënisten, na een opleiding van drie jaar Hogeschool, vallen oa. volgende prestaties:

  • Opstellen van een preventief mondzorgplan
  • Uitvoeren van een profesionele reiniging
  • Toedienen van lokale anesthesie via topischa agentia bij ASA 1 patiënten
  • Op maat vervaardigen van een mondbeschermer

Daarnaast zijn er prestaties die op voorschrift van of onder toezicht van een tandarts uitgevoerd moeten worden. Het Verbond der Vlaamse Tandartsen (VVT) is tevreden dat er eindelijk duidelijkheid is over de nieuwe beroepsgroep waarvan de eerste lichting volgend jaar afstudeert; maar tegelijkertijd ook kritisch. Zo vindt ze de keuze van de beroepstitel niet goed om twee redenen: de nieuwe beroepsgroep is er niet voor hygiëne alleen en verder vormt deze titel een aantrekkingspool voor “hygiënisten” uit het buitenland waar de opleidingen variëren tussen 1 en 4 jaar.

Een ander element dat vragen oproept, is de financiering. Er zou, volgens het kabinet De Block, geen bijkomende financiering komen, hetgeen betekent dat deze zorgverlening door de nieuwe beroepsgroep in het huidig RIZIV budget tandheelkunde ondergebracht wordt. 

 

Meer informatie?

 

HET TANDARTSENHUIS

 

Vrijheidslaan 61
1081 Brussel
Tel. +32 (0)24 13 00 13
Fax +32 (0)24 14 87 27
info@vvt.be
www.tandarts.be

 

Recent getweet
07 maart
RT @jansap: Moedige getuigenis in #FiftyFifty over erfenisregeling. Veel mensen zijn er mee bezig, maar weinig durven er over te praten. ht&