Printversie

Goedkeuring ontwerpakkoord PC336 voor periode 2015 -2016

Op maandag 14 december is het ontwerpakkoord 2015-2016 voor PC336 goedgekeurd. Het akkoord geldt voor 2015-2016. Om het wederzijds vertrouwen tussen vakbonden en werkgeversorganisaties te bevestigen, is er een artikel over sociale vrede in opgenomen. Tijdens de duur van het akkoord zullen geen bijkomende eisen gesteld worden.

Het akkoord omvat 4 grote blokken: koopkracht, tijdskrediet, vorming en opleiding, en functieclassificatie.

Koopkracht

Vanaf 1 april 2016 geldt een verhoging van het effectief bruto maandloon van 14 euro. Als werkgever kan u evenwel in een gelijkwaardig voordeel voorzien volgens de formule bruto + patronale lasten. In het kader van een toekenning via maaltijdcheques wordt het gelijkwaardig voordeel gedefinieerd als een verhoging met 1 euro per gewerkte dag vanaf 1 april. Naast deze verhoging van het effectief brutomaandloon geldt voor 2016 ook een éénmalige bruto premie van 42 euro voor zij die voltijdse prestaties leverden tussen 1 januari 2016 en 31 maart 2016.

Tijdskrediet

De cao’s rond tijdskrediet worden verlengd. Dat geldt ook voor de clausule dat indien de (niet uitvoerende) bediende een taak uitoefent die door niemand opgevangen kan worden, het recht op tijdskrediet door de werkgever kan worden geweigerd. Het voltijds of halftijds tijdskrediet met motief wordt uitgebreid met 12 maanden.

Vorming en opleiding

Naast het verlengen van de bijdrage voor risicogroepen (0,10%) komt er een bijkomende bijdrage van 0,02% tot financiering van het sectoraal opleidingsfonds Liberform. Naast het gratis aanbod aan opleidingen zal een stelsel van opleidingspremies worden uitgewerkt. Zowel werkgevers als werknemers zullen gebruik kunnen maken van de opleidingspremies. De modaliteiten daartoe worden in het voorjaar van 2016 verder uitgewerkt.

Functieclassificatie

Wanneer de werkzaamheden voor functieclassificatie afgerond zullen zijn, worden de werkzaamheden m.o.o. sectorale minimumbarema’s opgestart.