Printversie

Verplichte beroepsaansprakelijkheid voor artsen?

Artsen zijn deontologisch verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Om dit nu ook een wettelijke basis te geven, diende onder andere Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA) in januari 2015 een wetvoorstel in als aanvulling op KB 78 (uitoefening van de gezondheidsberoepen). Dit voorstel krijgt ook bijval van Zorgnet Vlaanderen. Deze laatste is tevens voorstander van het verplicht afsluiten van een verzekering bij dezelfde verzekeringsmaatschappij als het ziekenhuis

Reden voor dit wetsvoorstel is volgens Van Peel (N-VA) dat alsmaar meer patiënten hun toevlucht nemen tot juridische stappen. En deze juridisering is geen goede zaak. Artsen zullen minder complexe aandoeningen of patiënten met belangrijke comorbiditeit willen behandelen. De reden dat de overheid het Fonds voor Medische Ongevallen in het leven heeft geroepen is ook om schadeclaims en langdurige juridische procedures zoveel mogelijk te vermijden.

Daarnaast geeft Zorgnet Vlaanderen nog als reden aan dat patiënten die schade oplopen zeer lang, zelfs onaanvaardbaar lang, moeten wachten op een schadevergoeding.