Printversie

Meer geld voor praten in plaats van voor pillen!

Het KCE is klaar met een studie over hoe men depressie het beste kan behandelen. Een combinatie van psychofarmaca en psychotherapie blijkt het meest aangewezen. Indien er toch gekozen moet worden, dan best voor de psychotherapie. “De studie bevestigt wat we al langer verkondigden, het is nu cruciaal dat de komende federale regering de toegang mogelijk maakt tot die psychologische interventies,” zegt Koen Lowet, gedelegeerd bestuurder van de Belgische Federatie van Psychologen.

Het KCE, het federaal KennisCentrum voor de Gezondheidszorg heeft een studie klaar over de behandeling van depressie. Uit die studie blijkt dat het aangewezen is om (ernstige) depressie te behandelen met een combinatie van psychofarmaca en psychotherapie. De psychologen zijn blij dat er eindelijk ook in hun richting werd gekeken. “Voor het eerst werden we actief betrokken in dergelijke studies en werd er ook gekeken naar de evidentie voor psychologische interventies. Die blijkt dus efficiënter dan enkel een farmacologische behandeling.” Aan de studie namen o.a. professoren klinische psychologie Filip Raes en Patrick Luyten deel. 

Het probleem is echter dat die psychologische interventies niet toegankelijk zijn voor het merendeel van de bevolking. Voor een consult bij een psycholoog betaalt u al gauw rond de 60 euro, waarvoor er geen terugbetaling is. En dan werken die psychologen vaak al onder de kostprijs van hun consult. Ze vragen dan ook dat de nieuwe federale overheid nu snel werk maakt van een terugbetaling voor die psychologische interventies. “Het blijft schrijnend vast te moeten stellen dat veel van onze cliënten zichzelf financieel pijn moeten doen om de meest aangewezen behandeling te kunnen krijgen voor hun problematiek. Dat hou je anno 2014 toch niet voor mogelijk? Het blijft in dit land gemakkelijker om pillen te slikken of een psychiatrische opname te regelen, dan een psychologische behandeling op te starten bij een psycholoog bij jou in de buurt,” foetert Lowet. 

De nood van de Belgische bevolking blijkt immers groot. De Nationale Gezondheidsenquête maakte deze week nog bekend dat 1 op de 3 Belgen kampt met psychische moeilijkheden. Het verbruik van antidepressiva is met 40 % gestegen in de afgelopen jaren. “We moeten met de start van deze nieuwe regering echt durven om het roer om te gooien,” stelt Lowet: “met een stapsgewijze omschakeling van het residentiële aanbod naar meer ambulante hulpverlening en een gefaseerde opstart van een terugbetaling van de recent erkende klinisch psychologen.”. Vreemd genoeg pleit Lowet daarmee niet meteen voor de terugbetaling van psychotherapie als één van de psychologische interventies. “Neen, we zijn het eens met het KCE dat er op dit moment nog onvoldoende kwaliteitsgaranties zijn voor de psychotherapie in België,” verduidelijkt Lowet, “Bovendien denken we dat we moeten afstappen van onze neiging om meteen te willen behandelen, maar dat we de beperkte middelen beter kunnen inzetten voor psychologische interventies in de eerstelijnsgezondheidszorg zodat we de algemene geestelijke gezondheid sneller en vroegtijdiger kunnen verbeteren.”