Printversie

Raad van Bestuur UNIZO keurt ontwerp van loonakkoord goed.

Raad van Bestuur UNIZO keurt ontwerp van loonakkoord goed. "De bal ligt nu in het kamp van de andere sociale partners."

20 mrt 2019

 

De nationale Raad van Bestuur van UNIZO keurde vanavond, 20 maart, het ontwerp van loonakkoord goed dat de sociale partners op 26 februari sloten. "Daarmee engageren onze KMO-werkgevers zich alvast  om het akkoord - eens goedgekeurd - uit te voeren, om de sociale vrede de komende twee jaar te garanderen", zei Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO na afloop. "We rekenen er nu op dat ook de andere sociale partners hun bestuursorganen zullen overtuigen om dit ontwerpakkoord goed te keuren."

"Dit is een evenwichtig akkoord, met zowel aandacht voor de noden van onze werkgevers als voor die van hun werknemers", verdedigde UNIZO-topman Danny Van Assche de bereikte compromistekst, voorafgaand aan de stemming ten aanzien van de UNIZO-Raad van Bestuur. "Met het ontwerpakkoord respecteren we onverkort de loonnormwet, die levensbelangrijk is voor het concurrentievermogen van onze ondernemingen, terwijl de koopkracht van de werknemers - ook belangrijk voor de binnenlandse consumptie - er op vooruit gaat. Daarbij gaat ook de nodige aandacht naar de minimumlonen, maar op een manier die deze jobs niet uit de markt prijst."  

Nog een voor UNIZO erg belangrijk element in het bereikte ontwerpakkoord is de afgesproken extra flexibiliteit om het hoofd te kunnen bieden aan de krapte op de arbeidsmarkt. Zo kan het aantal vrijwillige overuren, in onderling overleg tussen werkgever en werknemer met 20 procent worden opgetrokken, van de huidige 100 naar 120 uur. UNIZO benadrukt verder dat in het huidige ontwerpakkoord elk SWT-stelsel (behalve voor mindervalide werknemers) in 2021 op 60 jaar wordt gezet.  "Dit gaat op bepaalde punten zelfs verder dan de arbeidsdeal", counterde Danny Van Assche de recente kritiek op de SWT-afspraken in het ontwerpakkoord. Ook het engagement van de sociale partners om verder te werken aan het versterken van duurzame mobiliteitsmodi kon op de instemming van de UNIZO-Raad van Bestuur rekenen.

Na afloop van de stemming herhaalde Danny Van Assche zijn oproep aan de andere sociale partners, en in het bijzonder ten aanzien van de vakbonden, om ook hun deel van de verantwoordelijkheid op te nemen, in het belang van de sociale vrede, onze welvaart en economie. "Dit akkoord verdient het om uitgevoerd te worden. Het verwerpen zou onverantwoord zijn. In het ontwerpakkoord zitten heel wat positieve elementen, ook voor werknemers, die samen met de voor werkgevers belangrijke afspraken verloren zouden gaan."

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be