Printversie

Oprichting juridisch maatschappelijk kenniscentrum voor gerechtsdeurwaarders

Een kenniscentrum als baken voor de maatschappelijk bewuste gerechtsdeurwaarder van vandaag en morgen

 

Op 1 juli 2014 werd het startschot gegeven voor het nieuw opgericht juridisch maatschappelijk kenniscentrum voor gerechtsdeurwaarders. Dit gloednieuw kenniscentrum, genaamd SAM/TES, wat staat voor "Samenwerken voor een meer rechtvaardige maatschappij / Travailler ensemble pour une société plus juste", is een operationele structuur in nauwe samenwerking met de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders die de professionalisering van het ambt in een stroomversnelling moet brengen.

 

De gerechtsdeurwaarder staat omwille van zijn inherente rol als bemiddelaar met twee voeten in de samenleving. Hij komt als enige juridische actor bij de burger over de vloer en voelt als geen ander de maatschappelijke polsslag. De burger verwacht van de gerechtsdeurwaarder - terecht - een alsmaar hoger en meer gediversifieerd niveau van dienstverlening. Het is dus cruciaal dat de gerechtsdeurwaarder zich vertegenwoordigd weet door een goed georganiseerde structuur die hierop weet in te spelen en hem op alle terreinen maximaal kan ondersteunen. SAM/TES is de ontbrekende schakel tussen het beleid, de burger en de gerechtsdeurwaarder.

 

Jan De Meuter, bezieler en voorzitter van SAM/TES legt uit : Dit nieuwe kenniscentrum moet het baken zijn voor de maatschappelijk bewuste gerechtsdeurwaarder van vandaag en morgen. SAM/TES is niet alleen gericht op de ondersteuning van haar leden, maar is zich evenzeer bewust van het imago van ons beroep in de maatschappij. Bovendien wil het met deze samenleving in dialoog treden om het "merk" van de gerechtsdeurwaarder op een positieve manier op de kaart te zetten. We moeten ons beter realiseren hoe de buitenwereld naar ons beroep kijkt en veel nadrukkelijker en proactief deelnemen aan het maatschappelijk debat. Het nieuwe statuut geeft ons nu de mogelijkheid om deze visie in de praktijk te brengen."

 

Na meer dan twintig jaar wachten, heeft de gerechtsdeurwaarder sinds begin dit jaar een nieuw statuut. Dit nieuwe statuut heeft het beroep opnieuw zuurstof gegeven. Zuurstof in de vorm van kansen. Zo wordt de gerechtsdeurwaarder door de wetgever in staat gesteld om haar toekomst grotendeels zelf te bepalen, waardoor de gerechtsdeurwaarder onze snelle samenleving opnieuw kan bijbenen om de diverse uitdagingen het hoofd te bieden. Het juridisch en maatschappelijk kenniscentrum SAM/TES heeft hierin een centrale rol te vervullen.

 

De dagelijkse leiding is in handen van Dries Storme. Dries Storme is jurist en heeft met zijn ervaring als ondermeer federaal kabinetsmedewerker de nodige knowhow opgedaan om het kenniscentrum te doen uitgroeien tot de onmisbare schakel die het beoogt te zijn.

 

Dries Storme: “De uitdagingen zijn talrijk. Ik denk aan het nieuwe reglement van tucht, de oprichting van een centrale ombudsdienst, het op te starten opleidingscentrum, de onderzoekspoot binnen ons beleid, het strategisch communicatieplan, het handhaven van onze digitale voortrekkersrol, enz. We hebben geen seconde te verliezen. Toch zullen we de tijd nemen en grondig werken, want het gaat tenslotte om de toekomst van het beroep. Het is daarom ook essentieel dat het gevoerde beleid vertrekt vanuit een duurzame langetermijnvisie."

 

Voor meer informatie:

 

Dries Storme

Tel: 0032 (0) 475 64 51 10
dries.storme@sam-tes.be