Printversie

FVIB op artsenbetoging

Achtergrondnota Persbericht FVIB - 23.09.2005
Klik hier voor het persbericht

FVIB  de bij UNIZO aangesloten Federatie voor Vrije en Intellectuele Beroepen  ondersteunt de oproep van een gemeenschappelijk front van artsen en zorgverstrekkers tot betoging morgen zaterdag, op initiatief van artsenvakbond BVAS, en met de steun van ondermeer het tandartsenverbond VVT en van de Vlaamse Verpleegunie; allen aangesloten bij FVIB.
Het tijdstip van de betoging is belangrijk, want ze vindt plaats aan de vooravond van de budgetopmaak 2006 voor de ziekteverzekering.

FVIB ondersteunt de motieven voor het ongenoegen en protest van de zorgverstrekkers.
Zij onderstreept het essentieel belang van de onafhankelijkheid van de zorgverleners voor het behoud van een kwaliteitsvolle gezondheidszorg, ten dienste van de patiënt. Niet zozeer de bezorgdheid om het inkomen weegt voor de betogers van zaterdag het zwaarste, maar de grotere administratieve belasting, de voortdurende wijzigingen aan de reglementering, en het gebrek aan autonomie.

FVIB stelt inderdaad vast dat :
" de onbeheersbaar geworden administratieve verplichtingen van de zorgverstrekkers tot een ontsporing leidt die goede zorgverlening onmogelijk maakt;
" de financiering van de zorgverleners in wanverhouding staat met de financiering van structuren, waarbij evenmin het belang van de patiënt centraal staat;
" het onderschatten en miskennen van de kunde en kennis van de zorgverleners zorgt voor frustratie, demotivatie en ontmoediging van vele zorgverleners.

FVIB betreurt dat het overlegmodel compleet op de helling staat, zoals een recent onderzoek onder de stakeholders uit de gezondheidszorg bevestigde. Dit leidt ertoe dat de zorgverstrekkers steeds meer onder druk staan om als volwaardige partner samen met de andere actoren (ziekenhuizen, ziekenfondsen, overheid en patiënten) een evenwichtige consensus na te streven.

FVIB dringt er bij alle betrokkenen op aan dat het vertrouwen in en erkenning van de zelfstandige zorgberoepen zou hersteld worden en dat in een evenwichtige financiering van al hun activiteiten en een degelijke sociale bescherming zou voorzien worden. Er dient opnieuw meer waardering te komen voor de zorgberoepen in plaats van voortdurend louter in termen van kostprijs voor de maatschappij te praten. FVIB vraagt dat de sociale en economische waarde van de zorgsector erkend en correct gehonoreerd zou worden.

FVIB pleit ervoor dat het recht van de patiënt op een kwaliteitsvolle en toegankelijke zorg zou gevrijwaard blijven. Zorg kent echter zijn prijs. Daarvan moeten ook alle andere actoren zich bewust zijn.

Een delegatie van FVIB met FVIB-voorzitter Karel Tobback neemt zaterdag ook daadwerkelijk deel aan de betoging. Door éénsgezind en gezamenlijk optreden kunnen de terechte verzuchtingen en eisen van de zorgberoepen beter en efficiënter verdedigd worden, zo stelt Karel Tobback.